Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Της αμύνης τα παιδιά

Στην πολύ καλή αμυντική λειτουργία θα στηριχθεί η Εθνική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Στη δημιουργία εντοπίζονται τα... προβλήματα και πάνω σε αυτό θα δουλέψει ο Σάντος


Ο Φερνάντο Σάντος κατά την άφιξη της Εθνικής μας στην Αυστρία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας είχε εκφράσει την άποψη πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διαθέτει ίσως την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης.

Στο φιλικό παιχνίδι του Σαββάτου (26/5) κόντρα στην Σλοβενία, το ένα από τα δύο επίσημα τεστ  ενόψει EURO, η Ελλάδα έδειξε ότι η άμυνα θα είναι και πάλι το μεγάλο της "όπλο".


Η Ελλάδα παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα στην αναμέτρηση, άρχισε σιγά-σιγά να βρίσκει τα πατήματά της στο γήπεδο και με την αμυντική της λειτουργία να τα πηγαίνει πολύ καλά, παρά την κούραση που υπάρχει από τις καθημερινές προπονήσεις.

Μια αμυντική λειτουργία που ξεκίναγε από την μεσαία γραμμή με τους Μανιάτη-Κατσουράνη-Καραγούνη να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και να τελειώνει στους απροσπέλαστους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο, ίσως ένα από τα κορυφαία κεντρικά αμυντικά δίδυμα στη Ευρώπη.

Σε αυτό το φιλικό παιχνίδι η Ελληνική εστία δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα από τους Σλοβένους και όποτε χρειάστηκε ο Χαλκιάς ήταν στην θέση του και αντέδρασε σωστά.

Φυσικά και δεν φέρει ευθύνη στο γκολ που δέχθηκε, αν και θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το φάουλ σε εκείνο στο σημείο έξω από την μεγάλη περιοχή, κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί, από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό.

Σε πολύ καλή κατάσταση έδειξε και ο σκόρερ της Εθνικής, ο Βασίλης Τοροσίδης, οποίος πήρε φάσεις πάνω του και παρά το γεγονός ότι αποχώρησε τραυματίας (δεν είναι κάτι σοβαρό) και ο Σάντος αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του, η αμυντική λειτουργία παρέμεινε καλή, είτε με τον Παπασταθόπουλο στην δεξιά πλευρά, είτε αργότερα με τον Μανιάτη, κάτι που δείχνει πως ο Πορτογάλος έχει τις λύσεις.

Η Εθνική μας ήταν σοβαρή στο προτελευταία τεστ ενόψει EURO, μην αφήνοντας τους αντιπάλους να δημιουργήσει κινδύνους, έχοντας καλά τρεξίματα κατά διαστήματα και αλληλοκάλυψη, κάτι στο οποίο δουλεύει ο Σάντος στην προετοιμασία.
  • Θέλει δουλειά στην δημιουργία
Από εκεί και πέρα, σίγουρα στις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι να ξεκινήσει το EURO, ο Σάντος θα έχει πολύ δουλειά στο θέμα 'δημιουργία".

Με την συμμετοχή του Νίνη αντί του Σαλπιγγίδη η Εθνική προσπάθησε να κάνει παιχνίδι, να δημιουργήσει φάσεις ώστε να φτάσει η μπάλα στον Γκέκα, αλλά ο κάποιες φορές αυτό δεν ήταν εφικτό, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί τις επόμενες ημέρες ενόψει της πρεμιέρας με την Πολωνία.
Σίγουρα είναι ένα σημείο που θα επιμείνει ο Σάντος, ο οποίος δοκίμασε και ένα σύστημα με δύο επιθετικούς (Λυμπερόπουλο-Μήτρογλου) το οποίο πήγε καλά.

Στο ματς πάντως με τους Σλοβένους εκτός από τον Νίνη σε αυτό το ρόλο (να δημιουργεί ευκαιρίες), ένας ακόμη παίκτης έδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει καλά, με την είσοδό του στο ματς.
Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Φορτούνη, ο οποίος ήταν πολύ κινητικός, μαχητικός, απλός στο παιχνίδι του, δείχνοντας πόσο πολύ έχει βελτιωθεί με την μια καλή σεζόν που έκανε στην Γερμανία με την Καιζερσλάουτερν.

Περισσότερα »

Ο Δώνης αποκαλύπτεται

Μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα για το Νο 1 υποψήφιο προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Δώνη, σχετικά με τη ζωή του και τις απόψεις του (κυρίως) για το ποδόσφαιρο

Ο Γιώργος Δώνης είναι το φαβορί για να καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Της ομάδας που όπως έχει δηλώσει υποστήριζε μικρός λόγω του πατέρα του.

Το Football-ista ανέτρεξε στο παρελθόν και προσπαθεί μέσα από συνεντεύξεις του Έλληνα τεχνικού να σκιαγραφήσει το προφίλ του. 

Περί καταγωγής: "Γεννήθηκα στην Φρανκφούρτη από γονείς μετανάστες με καταγωγή από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στη Γερμανία και εκεί παντρεύτηκαν".

Η σχέση του με τον ΠΑΟΚ: "Μικρός ήμουν ΠΑΟΚ. Ο πατέρας μου μέχρι να μεγαλώσω και να φύγω για την Αθήνα με πήγαινε σε όλα τα παιχνίδια στην Τούμπα".

Η γνώμη του για τον (φετινό) ΠΑΟΚ: "Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις στην Ελλάδα. Έκανε μεγάλη πορεία εφέτος στην Ευρώπη. Έχασε παίκτες και δημιουργήθηκαν προβλήματα, αλλά γενικώς πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει μία πάρα πολύ δυνατή ενδεκάδα".

Περί προπονητικής: "Ο προπονητής είναι το χειρότερο επάγγελμα στον αθλητισμό αφού η δουλειά του δεν εξαρτάται από αυτόν. Τη δουλειά του πρέπει να την κάνουν σωστά κάποιοι άλλοι. Ο  ποδοσφαιριστής είναι ο ηθοποιός και ο προπονητής είναι ο σκηνοθέτης. Η δουλειά του προπονητή είναι πολλά πράγματα. Πρέπει να κερδίσεις το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών. Έχεις να διαχειριστείς διαφορετικούς χαρακτήρες που θέλουν διαφορετική προσέγγιση. Είναι δουλειά όλου του τεχνικού τιμ.
Περί ποδοσφαιριστών: "Οι ποδοσφαιριστές είναι περίεργοι και ιδιότροποι. Πολλές φορές δεν ξέρουν τη θέλουν ακριβώς. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω".

Ο κορυφαίος τεχνικός με τον οποίο δούλεψε: "Ο Ρόι Χόγκσον είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ μου. Ο Χόγκσον δε μπορούσε να καταλάβει πως ένας Έλληνας μπορούσε να παίρνει τόσα χρήματα και να βρίσκεται στο αγγλικό πρωτάθλημα. Δυστυχώς δεν εξέλαβα την καλύτερη αντιμετώπιση, αγωνιστικά, από αυτόν".

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ: "Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν θα ήταν το κίνητρο οικονομικό για αυτές τις δύο ομάδες. Θα εξέταζα για οποιαδήποτε πρόταση ποιο πλάνο είναι ξεκάθαρο και που νιώθω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη συνεργασία. Όταν μελετάς μία επαγγελματική πρόταση, άσχετα με το έχεις ζήσει στη ζωή σου, πρέπει να βρεις τον τρόπο να διαισθανθείς που θα είσαι καλύτερο. Σε αυτή την ερώτηση για ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ το οικονομικό δεν μετράει".   

Για τον ποδοσφαιριστή γιο του: "Ο μεγάλος μου γιος παίζει στην U-17 (σ.σ. τώρα πλέον στην U20) ομάδα στον Παναθηναϊκό. Θα ήθελα να τον πάρω στον Ατρόμητο και ας λέει ο κόσμος ότι θέλει. Τον πιστεύω πολύ ποδοσφαιρικά".

Περισσότερα »