Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο ήρωας των Βερβέρων, Ιμπραχίμ Αφελάι

To Football-ista ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο "Experts' Network" της Guardian, παρουσιάζει τον Ιμπραχίμ Αφελάι, που θεωρείται ήρωας για το λαό των Βερβέρων. Διαβάστε μικρές άγνωστες και ενδιαφέρουσες ιστορίες.


Στα στενά δρομάκια της γειτονιάς Ραβάλ, όπου το 49% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, η ζωή είναι ένα μείγμα εικόνων από το Ισλαμαμπάντ, την Ντάκα, τη Μανίλα και το Ραμπάτ. Πρόσφατα, η Ραβάλ ξεκίνησε να αποκαθιστά τη φήμη της: παλιά οικοδομικά τετράγωνα, όπου οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς τουαλέτες, κατεδαφίστηκαν, ενώ μουσεία, ένας νέος κινηματογράφος και ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων κτίστηκαν στη θέση τους.

Μερικοί δρόμοι αποτελούν ακόμη "φωλιά" ιερόδουλων και ληστών, αλλά σε άλλους, η καθημερινή ζωή είναι μια ευχάριστη μίξη Μεσόγειων και Ασιατών. Σε έναν από αυτούς, στο στενό "Carrer de la Lluna", ο Ρασίντ Αμιντούς περίμενε για πάνω από ένα χρόνο την επίσκεψη ενός διάσημου συμπατριώτη του. Αλλά ο Ιμπραχίμ Αφελάι δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.

Ο Ρασίντ είναι ο ιδιοκτήτης του τεϊοποτείου "Medina Azahara" στο κέντρο της Βαρκελώνης. Το τεϊοποτείο είναι ένα ταξίδι στον τεράστιο κόσμο των Βερβέρων, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε ένα μεγάλο κομμάτι της βορείου Αφρικής. Ο Ρασίντ είναι Βέρβερος, όπως και ο Αφελάι. Τον Ιανουάριο του 2011, μετά τη μεταγραφή του από την Αϊντχόφεν, ο Αφελάι έγινε ο πρώτος Μαροκινός -και Βέρβερος- που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα, μία ομάδα στην οποία έχουν αγωνιστεί παίκτες πολλών εθνικοτήτων όλα αυτά τα χρόνια. Ο Αφελάι έχει πάρει την ολλανδική υπηκοότητα κι έχει 36 συμμετοχές με την εθνική Ολλανδίας από το 2007.

"Νομίζω ότι θα βρω μια θέση στην εθνική ομάδα", είπε ο Αφελάι μετά από μερικές καλές εμφανίσεις με την Ολλανδία, μία εθνική ομάδα που έχει εξάγει στην Μπαρτσελόνα παίκτες, όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Ρόναλντ Κούμαν και ο Πάτρικ Κλάιφερτ. "Είναι όλοι παίκτες με εξαιρετική ιστορία στο ποδόσφαιρο και είμαι υπερήφανος που τους ακολουθώ".

Ο Αφελάι γεννήθηκε στην Ουτρέχτη, μία πόλη στο κέντρο της Ολλανδίας, με γονείς από την Αλ-Χοσεϊμά, μία πόλη στην οροσειρά Ριφ του βόρειου Μαρόκου. Είναι οι ρίζες του, που ποτέ δεν θα ξεχάσει. Το 2007 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου νέου Ολλανδού ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Ένα μέρος του βραβείου του, του έδινε τη δυνατότητα να επιλέξει μία τοποθεσία, όπου θα χτίζονταν ποδοσφαιρικά γήπεδα για μη προνομιούχα παιδιά. 

Επέλεξε την Αλ-Χοσεϊμά , την πόλη που ο πατέρας του εγκατέλειψε τη δεκαετία του '60 για να γίνει πυγμάχος στη Βαρκελώνη και, αργότερα, εργάτης στην Ολλανδία. Και όταν η Μπάρτσα κατέκτησε πέρυσι το Champions League στο "Ουέμπλεϊ", ο Αφελάι κυμάτισε με περηφάνια τη σημαία των Βερβέρων. "Ήταν τόσο όμορφο και σημαντικό να βλέπεις έναν παίκτη της Μπαρτσελόνα να θυμάται τις ρίζες του, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας", λέει ο Ρασίντ, που είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει τον Αφελάι προσωπικά, με ένα φλιτζάνι τσάι.

Αλλά ο Αφελάι ήταν απασχολημένος, καθώς ανάρρωνε από το σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο, που είχε υποστεί σε μία προπόνηση το Σεπτέμβριο. Δεν ήθελε να δει κανέναν εκτός της ομάδας και του στενού οικογενειακού του κύκλου μέχρι να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Και παρότι ανάρρωσε, όπως αναμενόταν, σε έξι μήνες, το τελευταίο βήμα δεν ήταν τόσο εύκολο όσο αναμενόταν. Αν και κρίθηκε έτοιμος να αγωνιστεί από τους γιατρούς, ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον κράτησε εκτός ομάδας για τα μεγάλα ματς της σεζόν, κόντρα στην Τσέλσι και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αλλά παρά την έλλειψη αγώνων τη φετινή σεζόν, ο προπονητής της Ολλανδίας, Μπερτ φαν Μάρβαϊκ, ποτέ δεν έχασε την εμπιστοσύνη του σε έναν από τους πιο υποσχόμενους παίκτες. Ο Αφελάι είναι ένας παίκτης, που στα 26 του, ο προπονητής μπορεί να τον χρειαστεί ως ηγέτη σε μελλοντικές μεγάλες διοργανώσεις. Στην Αϊντχόφεν ήταν ο αρχηγός, αν και δεν του αρέσει να μιλάει πολύ, και οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι τον κάνουν ακόμα πιο ντροπαλό απ' όσο είναι.

Στην Ολλανδία, πολλοί άνθρωποι αμφισβήτησαν το αν θα μπορέσει να πετύχει στην Μπαρτσελόνα, όπου θα έπρεπε να κερδίσει μία θέση σε μια ομάδα όπου αγωνίζονται οι Λιονέλ Μέσι, Αντρές Ινιέστα, Τσάβι και Νταβίδ Βίγια. Και όλα αυτά πριν την άφιξη του Σεσκ Φάμπρεγας το καλοκαίρι. Αλλά ο Αφελάι είχε πίστη στον εαυτό του. "Είμαι έτοιμος να κάνω αυτό το βήμα", είπε κατά την άφιξή του στη Βαρκελώνη. "Η Μπαρτσελόνα είχε εκατοντάδες εκατομμύρια να ξοδέψει σε νέους παίκτες, αλλά επέλεξε να αγοράσει εμένα. Αυτό είναι καλό σημάδι". Το ποσό ήταν κάτω από 2,5 εκατομμύρια λίρες. "Ακόμα και αν δεν παίζω πολύ, ωριμάζω ως παίκτης. Το να προπονείσαι κάθε μέρα με παιδιά όπως ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα, σε κάνει καλύτερο. Έχω βελτιωθεί πάρα πολύ τους πρώτους μου μήνες εδώ", εξήγησε αργότερα.

Για τον Φαν Μάρβαϊκ, ο Αφελάι είναι ένας πολύπλευρος παίκτης με εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής, που μπορεί να αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές. Και είναι από τους ελάχιστους παίκτες μαροκινής καταγωγής που παίζουν στην Ολλανδία. Με διπλή υπηκοότητα, είχε τη δυνατότητα να επιλέξει, αλλά δεν είχε πολλές αμφιβολίες. "Γεννήθηκα στην Ολλανδία και εκπαιδεύτηκα εδώ".

Και είναι ήρωας για την κοινότητα των Βερβέρων στη Βαρκελώνη. Στην Ολλανδία αποτελούσε πάντα παράδειγμα για τους 180.000 Μαροκινούς δεύτερης γενιάς, παλεύοντας με δύο πολιτισμούς. Ο Αφελάι ξεκίνησε από μικρά γήπεδα στη "μαύρη" συνοικία της Όβερβεχτ, όπου τον εντόπισαν οι "κατάσκοποι" της Αϊντχόφεν σε ηλικία 17 ετών. Έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Αλί, τον προσέχει τώρα. Αν και η πιο επιβλητική παρουσία στην παρουσίασή του ως παίκτης της Μπαρτσελόνα ήταν η μητέρα του, που φορούσε χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα) μέσα στο λαμπερό "Καμπ Νόου".

Περισσότερα »

Η Ferrari αρνείται τα... ευρώ του Αλόνσο

Oργισμένοι στη Ferrari διέψευσαν πως ο Φερνάντο Αλόνσο αμείβεται με 30.000.000 ευρώ ετησίως. Πάντως ο πρόεδρος της εταιρείας έπλεξε το εγκώμιο του Ισπανού.


Αν σκεφτεί κανείς πως το συμβόλαιο του Φερνάντο Αλόνσο στη Ferrari το καλύπτει η τράπεζα Santander ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του, ίσως έχει βάση ο πανικός στην ιταλική ομάδα.
Ένας Ισπανός εκατομμυριούχος οδηγός, μια ισπανική τράπεζα κι ενώ η κατάσταση στη χώρα της Ιβηρικής είναι απελπιστική δεν αποτελούν καλή διαφήμιση για κανέναν.


Έτσι λοιπόν η Ferrari διέψευσε οργισμένη την πληροφορία πως ο Ισπανός "πληρώνεται με 30.000.000 ευρώ το χρόνο ή σχεδόν με όσα κερδίζουν μαζί οι οδηγοί της McLaren", ανέφερε το blog "The Horse Whisperer" στην ιστοσελίδα της Scuderia.
Αναφέρεται στην ετήσια έρευνα του ""Business Book GP 2012". 

Ο συντάκτης προσθέτει "τα πράγματα δεν είναι πια όπως παλιά, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα, το τροπάριο είναι το ίδιο. Η Ferrari ξοδεύει περισσότερα από καθέναν. Κρίμα γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως και το γνωρίζουν όσοι δουλεύουν σε αυτό τον χώρο".

Αυτό που δεν αρνείται κανείς στη Ferrari είναι η ανεκτίμητη αξία του Αλόνσο. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Λούκα ντι Μοντετζέμολο χαρακτήρισε τον οδηγό από το Οβιέδο ως "τον καλύτερο στον κόσμο" και συνέκρινε τη συμπεριφορά του με εκείνη του Μίκαελ Σουμάχερ". Ένα κοπλιμέντο δεν κοστίζει και τίποτα άλλωστε.

Περισσότερα »

Κρίνεται των Μανωλά, Μέλμπεργκ

Ο Κώστας Μανωλάς είναι κοντά στον Ολυμπιακό, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει τελικά ο Όλοφ Μέλμπεργκ.


Όπως φαίνεται οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν έτοιμη λύση σε περίπτωση που δεν ανανεώσει τελικά το συμβόλαιο του ο Όλοφ Μέλμπεργκ, με τον Κώστα Μανωλά να είναι σε επαφές με την ομάδα του Πειραιά.
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αφού και οι δυο πλευρές πιέζονται για... απαντήσεις. 

Πρωταρχικός στόχος του Ολυμπιακός, κάτι που είναι λογικό άλλωστε, είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Όλοφ Μέλμπεργκ.

Ο Σουηδός ωστόσο έχει στο... περίμενε τους ερυθρόλευκους εδώ και δέκα μέρες, γεγονός που έχει ενοχλήσει τη διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας.

Φυσικά και δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά εξετάζουν περιπτώσεις αμυντικών για τη θέση του έμπειρου άσου.
Εδώ λοιπόν έρχεται το όνομα του Κώστα Μανωλά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξαν επαφές με την πλευρά του Ολυμπιακού την Τετάρτη το απόγευμα και βρέθηκε άκρη στο οικονομικό.

Το σημείο που κολλά η υπόθεση έχει να κάνει με τον Μέλμπεργκ και την παραμονή του Σουηδού. Βλέπετε ο Μανωλάς θέλει χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό, κι όχι να είναι τρίτη λύση πίσω από τον Σουηδό και τον Παπαδόπουλο.

Περισσότερα »

Κουχάρσκι : "Προκρίνονται Πολωνία, Ελλάδα"

Πολωνία και Ελλάδα χρίζει ως φαβορί για πρόκριση  ο άλλοτε διεθνής άσος του Ηρακλή και ατζέντης του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Τσέζαρι Κουχάρσκι. "Σέβομαι πολύ την Ελλάδα, ξεχωρίζω Σαμαρά, Καραγκούνη, Γκέκα και Κ.Παπαδόπουλο".


Ο Τσέζαρι Κουχάρσκι έπειτα από αξιοσημείωτη ποδοσφαιρική σταδιοδρομία, η οποία κορυφώθηκε με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ 2002 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2006 παίζοντας για τέταρτη φορά στην καριέρα του, στη Λέγκια Βαρσοβίας.
  
Είναι χαρακτηριστικό ότι την σεζόν 2003/2004 αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ηρακλή, μεταγραφή που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση εκείνη την εποχή.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία ως ατζέντης έχοντας στο πελατολόγιο του μεταξύ άλλων και το "βαρύ πυροβολικό" της εθνικής Πολωνίας, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο Κουχάρσκι μίλησε αποκλειστικά στο Football-ista για την πρεμιέρα του εθνικού συγκροτήματος της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ματς και για τις δύο ομάδες. Τόσο η Πολωνία, όσο και η Ελλάδα διαθέτουν αξιόλογους ποδοσφαιριστές.

Οι Έλληνες είναι πολύ έμπειροι και γνωρίζουν πώς να παίξουν σε τέτοιου είδους μας. Σέβομαι πολύ την εθνική ομάδα και προβλέπω ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι σε υψηλό επίπεδο».

Ο πρώην άσος της Χιχόν τόνισε στο Football-ista πως δεν φοβάται την πίεση αλλά αλλά και τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν από του Πολωνούς διεθνείς εκτιμώντας πως καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.
«Δεν φοβάμαι πως θα υπάρχει άγχος στην εθνική Πολωνίας. Ο κόσμος γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει. Οι οπαδοί δεν θεωρώ πως θα αγχώσουν τους παίκτες.

Είναι καλό να υπάρχει πίεση πάντως γιατί μπορεί να λειτουργήσει θετικά στους παίκτες. Να έχουν πάθος. Νομίζω πως η εθνική Πολωνίας είναι 100% έτοιμη για την πρεμιέρα του Euro κόντρα στην Ελλάδα».


Ο Τσέζαρι Κουχάρσκι εκτιμά πως η Πολωνία και η Ελλάδα είναι σε θέση να προκριθούν στα προημιτελικά του Euro.

«Πιστεύω πως θα προκριθούν Πολωνία και Ελλάδα. Το ελπίζω πως θα συμβεί. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, έζησα για ένα διάστημα στη χώρα και κρατάω ακόμη επαφές. Νομίζω πως μπορούν να τα καταφέρουν Πολωνία και Ελλάδα να συνεχίσουν στη διοργάνωση».

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζει ο άλλοτε μέσος του Ηρακλή. Ωστόσο αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια και για τους Γκέκα, Σαμαρά και Κυριάκο Παπαδόπουλο.

«Μου αρέσει ο Σαμαράς, τον οποίο θεωρώ πολύ καλό στράικερ, ο Καραγκούνης, ο οποίος διαθέτει νοοτροπία μαχητή. Πολύ παθιασμένος ποδοσφαιριστής τον οποίο παραδέχομαι επειδή τα δίνει όλα στο γήπεδο.

Επίσης εκτιμώ τον Γκέκα, ενώ και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος της Σάλκε είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Απολάμβανα τις μονομαχίες του με τον Λεβαντόσφσκι στις αναμετρήσεις μεταξύ Σάλκε και Ντόρτμουντ. Αυτός είναι επιπλέον λόγος που έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τον αγώνα».

Ο Πολωνός ατζέντης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που θεωρείται ως ο μεγάλος σταρ της Πολωνίας.

«Όλοι εδώ στην Πολωνία περιμένουν πολλά από τον Ρομπέρτο Λεβαντόφσκι. Εϊναι ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής, η απόδοση του οποίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εικόνα της ομάδας.

Οι Πολωνοί περιμένουν από την εθνική ομάδα να γράψει ιστορία και ο Λεβαντόφσκι είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαριστής που μπορεί να κάνει την διαφορά σε αυτό το Euro».

Περισσότερα »